Koliko je potrebno vremena da se nova web stranica pojavi na Google-u

Nova stranica bi mogla biti indeksirana od Google-a za dva dana, dve nedelje ili možda čak i dva meseca. Dakle, nemoguće je dati tačan vremenski okvir za koliko će se vaš novi web sajt pojaviti na pretraživaču.

Google je svet za sebe i ne možemo da ga kontrolišemo. Njihov algoritam će indeksirati vaš web sajt kada sam odluči, i to je činjenica. Možda se zapitate zašto smo uopšte napisali ovaj članak ukoliko ne možemo da vam damo precizne informa

Iako ne možete da naterate Google da momentalno rangira vaš sajt postoje dosta stvari koje možete da uradite na sajtu kako bi smanjili period čekanja.

Par pravila za nove sajtove za brže indeksiranje

Robots.txt

Postarajte se da vaš robots.txt fajl slučajno ne blokira pretraživače pri indeksiranju sajta. Ukoliko niste upoznati sa ovim fajlom i kako se on koristi, pročitajte više ovde. Agencija za digitalni marketing koja je radila na vašem sajtu znaće kako da proveri da li ovaj fajl sprečava indeksiranje i podesi ga pravilno.

Opcije na sajtu WordPress

Ukoliko je vaš sajt izrađen na WordPress platformi, na glavnoj tabli ovog sistema pronaći ćete opciju „discourage search engines from indexing this site“ („odvratite pretraživače od indeksiranja ove stranice“). Ova opcija se često uključuje dok je sajt u izradi i ne želite da ga pretraživač indeksira nedovršenog. Međutim, nakon što je sajt u funkciji ova opcija mora biti ugašena.

Google Search Konzola

Povežite svoj sajt sa Google Search Console alatom, koji Google nudi besplatno a koji analizira vaš sajt i obaveštava vas o mogućim problemima. Ovaj alat takođe omogućava da mapu svog sajta pošaljete Google-u radi bržeg indeksiranja.

Google Analytics

Još jedan koristan alat koji Google nudi besplatno, Analytics vam može pomoći da pratite saobraćaj na vašem sajtu. Povezivanjem ovog alata sa vašim sajtom Google-u će staviti do znanja da vaš sajt postoji.

SEO

Kako bi se pojavili na pretraživačima, sadržaj na vašem sajtu mora biti formatiran tako da je pogodan za njih. Ovaj proces naziva se optimizacija za pretraživače ili SEO. Ova optimizacija uključuje podešavanje meta podataka kao što su naslov i opis teksta, unutrašnji linkovi, slike, ključne reči i drugo. Iako ni dobro optimizovan sajt nije garancija da će vaš sajt biti indeksiran ranije, dokazi u tvrdnju da će ubrzati proces su neoborivi.

Linkovi ka sajtu

Još jedan način da skrenete pažnju pretraživača je da što više sajtova stavlja link ka vašem na svojim stranicama. Što više različitih sajtova ovo uradi, to su veće šanse da će vaš Google indeksirati i da ćete se bolje rangirati. Međutim, ovo se ne odnosi na linkove na sajtovima sa niskim autoritetom ili plaćenim linkovima. Verujte, Google lako razlikuje kvalitetne od umetnutih linkova i neće se ustručavati da vas nagradi ili kazni, po zasluzi.

Sadržaj

Ukoliko objavljujete kvalitetan i koristan sadržaj na svom sajtu, vaša pozicija na pretraživačima će se poboljšati na više načina. Pre svega, Google ima više sadržaja koji može da indeksira u svojoj bazi. Jedan kvalitetan blog može se naći na prvom mestu više različitih pretraga. Sa druge strane, kvalitetan tekst će i drugi poželeti da podele, pa tako možete lako dobiti link nazad ka vašem sajtu. Kako je ovo jedan od najboljih načina da se indeksirate i rangirate, ovo je izuzetno poželjno.

Indeksiranje i rangiranje?

Indeksiranje i rangiranje su dve potpuno različite stvari. Indeksiranje znači da je Google uvrstio vaš web sajt u svoju bazu, što je solidan prvi korak. Možete proveriti koje stranice su vam indeksirane time što ćete u pretraživač ukucati site:vašdomen.com. Na vrhu te pretrage stajaće podatak koliko stranica je otprilike indeksirano.

Međutim, samo zato što je Google indeksirao vaš sajt, ne znači da ćete se i dobro rangirati. Rangiranje na prvom mestu je ono čemu svi streme, ali do toga nije jednostavno doći. Mnogo faktora odlučuje o tome šta će se naći na prvom mestu u pretrazi.

Par koraka koje morate pratiti ako želite da se vaš sajt indeksira brže

Potrebno je delovati

Nije dovoljno da samo pokrenete svoj novi web sajt. Kao što smo već pomenuli vaš sajt mora biti pravilno konfigurisan i more omogućiti pristup pretraživačima kao što je Google. Pored toga, pomenuli smo i proaktivne korake koje možete preduzeti kako bi se vaš web sajt indeksirao i rangirao u što kraćem roku.

Budite strpljivi

Indeksiranje nije nešto što može biti gotovo preko noći. Ne možete naterati Google da ubrza stvari. Pazite se eksperta koji za neverovatne sume tvrde da mogu da učine suprotno uz pomoć „insajderskih tajni“. Ukoliko se držite proverenih praksi, vaš sajt će se na pretraživačima pojaviti pre nego kasnije.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći i otkloniti neke nedoumice kada je u pitanju indeksiranje, rangiranje i ceo proces koji prati pokretanje sajta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Da li ste spremni da zakoračite u digital?