Zbog čega vam je potreban HTTPS na poslovnom sajtu

Do prošle godine verovatno uopšte niste razmišljali o ovome. Ali kada je digitalni svet u pitanju, stvari se menjaju iz dana u dan i danas možemo sa sigurnošću da kažemo da je veoma pametno da svaka firma osigura svoje svoj poslovni sajt pomoću HTTPS.

Šta je zapravo HTTPS

Server web sajta koristi sertifikat kako bi dokazao identitet web stranice osobama koji pretražuju stranice kao što su YouTube ili Chrome.

Pri pretragama, ukoliko vidite mali katanac u liniji gde stoji URL sajta koji posećujete, znači da posećujete bezbedan web sajt i da su podaci koje ostavljate i preuzimete sa sajta pouzdani.

Dakle, nezaštićen web sajt se smatra rizičnim i počinje sa HTTP u svojoj URL adresi dok zaštićen ima dodato slovo „S“, odnosno počinje sa HTTPS.

Nekada je bilo potrebno da vaš sajt ima ovu dodatnu bezbednost samo ukoliko ste se bavili online trgovinom gde su potrošači ostavljali svoje podatke i podatke o svojim platnim i kreditnim karticama.

Danas je sve drugačije. Čak iako je vaš sajt samo informativnog karaktera preporučuje se da imate HTTPS zaštitu na svom sajtu. Šta se to promenilo i zašto je to tako?

Danas svi imaju HTTPS

Možda je najubedljiviji razlog za nadogradnju na HTTPS percepcija samih korisnika. Dakle, u današnjem svetu gde je zloupotreba ličnih podataka i hakovanje svakodnevnica, mnogi ljudi su zabrinuti za bezbednost svojih podataka koje ostavljaju na internetu.

Iako vaš sajt možda ne prikuplja osetljive podatke, činjenica da imate HTTPS uneće poverenje vašim korisnicima. Naime, HTTPS je već postala norma čak i posetiocima koji nisu stručnjaci. Poznato je sajt ne poseduje dovoljan nivo sigurnosti, pa se samim tim osećaju nelagodno kada ne vide prefiks HTTPS.

Održavanje postojećih korisnika

Počev od oktobra 2017. godine, Google Chome je počeo da prikazuje upozorenje “not secure“ kada su korisnici pristupali sajtovima bez HTTPS protokola.

Dakle, ukoliko vaše poslovanje zavisi od vašeg sajta kako biste generisali upite o prodaji ili nešto drugo, vaš sajt mora da poseduje HTTPS protokol iz razloga što ne želite da vaši postojeći korisnici beže glavom bez obzira sa vašeg sajta čim vide upozorenja kada pokušaju da pristupe sajtu.

Od velikog je značaja za SEO

Google je još 2014. objavio godine kako je HTTPS protokol jedan od bitnijih faktora rangiranja u njihovom algoritmu.

Još uvek se ne može sa sigurnošću reći koliko zapravo HTTPS ima uticaja u procesu rangiranja, ali se sa sigurnošću zna da da vremenom postaje sve bitniji, što možete i sami da proverite ukoliko uradite bilo kakvu vrstu pretrage na Google.

Videćete i sami da skoro svi rezultati na prvoj stranici počinju sa HTTPS prefiksom.

Domain-Validation-SSL

Kako da instalirate HTTPS na sajtu

Instaliranje HTTPS protokola nije previše komplikovano i ne zahteva veliku sumu novca.

U osnovi postoje četiri koraka kako biste uspešno instalirali HTTPS. Dakle, pre svega potrebno je da kupite SSL sertifikat. Dobar izbor za većinu sajtova je SSL pod nazivom „Domain Validation SSL“ i možete ga dobiti na ssl.com za manje od 10$ godišnje.

Za samu instalaciju preporučujemo da unajmite firmu koja se bavi web dizajnom ukoliko se sami ne razumete dovoljno kako ne bi uprskali sami nešto. Nakon toga, potrebno je da proverite svaku stranicu na sajtu kako ne bi došlo do mešanih prefiksa HTTP i HTPPS.

Uglavnom je lako izvršiti sve izmene, dok je ponekad potrebna pomoć stručnjaka, tako da prepručujemo da to prepustite ekspertima.

Nakon toga, potrebno je da obavestite Google da ste instalirali HTTPS protokol kako bi opet indeksirali vašu stranicu u svojoj bazi podataka za pretragu. Ukoliko koristite Google Analytics, ažurirajte podatke i obavestite i njih da je vaš sajt sada osiguran HTTPS protokolom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Da li ste spremni da zakoračite u digital?