Da li znate šta čini dobar web dizajn?

Uspeh bilo kog sajta zavisi od dizajna i koliko je pažnje dizajner posvetio u izradi. Web sajt koji lepo izgleda, ali je i funkcionalan i lak za snalaženje je ključ do uspeha. Stoga je za web dizajn važno mnogo više od vizuelnih elemenata. S obzirom da je vaš web sajt online izlog vašeg biznisa, mnoge potencijalne mušterije će posetiti sajt pre nego što će posetiti vašu radnju (ako se to uopšte desi). Ukoliko vaš sajt zaostaje u bilo kom aspektu, to će ukvariti njihov prvi utisak.

Dizajn sajta je važniji za prodaju nego što mnogi misle. Iako koristite brojne napredne marketinške strategije, ništa vam neće pomoći ako vaš sajt izgleda prosto ili nije lak za korišćenje. Međutim, čak i prost sajt koji se lako koristi i dobro je strukturisan može dobro proći.

Na dobrom sajtu mora raditi tim profesionalaca specijalizovanih u raznim poljima. Kroz njihov zajednički rad, ključni elementi sajta će se složiti kao delići slagalice.

U ovom članku ćemo vam objasniti šta to čini dobar web dizajn.

Prosto je bolje

Sajtovi koji su previše nalickani možda neće funkcionisati onako kako ste očekivali. Sa druge strane, prostiji dizajn uvek funkcioniše bolje kada je u pitanju izrada sajtova. Čistiji dizajn će vaš web sajt učiniti lepšim ali i lakšim za navigaciju od jedne do druge strane. Učitavanje stranice koja ima previše elemenata može dugo potrajati i frustrirati posetioce. Zato neka vaš sajt bude što prostiji kako bi posetioci mogli da ga koriste što jednostavnije i dođu do informacija koje ih zanimaju.

Doslednost

Doslednost je izuzetno važan element dizajna sajtova. To znači da elementi na celom sajtu i svim stranicama moraju da se slože. Obratite pažnju na formatiranje teksta, dizajn dugmića i veličinu teksta i potrudite se da budu isti na celom sajtu.

Isplanirajte sve unapred. Odredite koje ćete fontove i veličine koristiti na sajtu za tekst, dugmiće i ostale elemente. Držite se njih od početka do kraja.

Čitljivost

Bez obzira na to koliko je dizajn sajta dobar, tekst je i dalje najvažniji kako iz njega korisnici dobijaju potrebne informacije. S ozbirom da se pretraživači zasnivaju na tekstu, on je sastavni deo vaše SEO strategije. Zato tekst mora biti vizuelno primamljiv i čitljiv i pored korišćenja ključnih reči, meta-podataka i drugih SEO elemenata.

Koristite fontove koji se lakše čitaju. Moderni fontovi kao Ariel, Helvetica i drugi su idealni za većinu teksta. Koristite fontove koji se slažu kako bi svi elementi kao što su naslovi, tekstovi i dugmići bili usklađeni.

Optimizacija za mobilne uređaje

Danas većina korisnika Internet pretražuje preko telefona i tableta. Stoga veb dizajn mora izgledati lepo na bilo kojoj veličini ekrana. Ako vaš veb sajt ne podržava sve veličine, vrlo je verovatno da ćete izgubiti dobar deo posetioca.

Boje i slike

Savršeni sklad boja lako može privući korisnike, dok nesklad može lako odvratiti pažnju. Zbog toga morate izabrati primamljive palete za sajt i napraviti prijatnu atmosferu, što će ostaviti dobar utisak na korisnike. Pružite korisnicima bolje iskustvo time što ćete izabrati komplementarne boje koje će izbalansirati izgled stranice. Setite se da iskoristite beli prostor kako biste izbegli da vaš sajt izgleda prenatrpano. Izbegavajte i da koristite previše boja. Idealno je 3 ili 4 boja za ceo sajt. Ovo je dovoljno da napravite primamljiv i skladan web sajt. Isto je i sa slikama. Nemojte koristiti previše šarenih slika na stranici kako ne biste napravili haos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Da li ste spremni da zakoračite u digital?